Találd meg, és küzdd le sikerrel a fáradtság okait!

Találd meg, és küzdd le sikerrel a fáradtság okait!

Ha gyakran, vagy tartósan fáradtnak érzed magad, nem hanyagolhatod el azt, hogy kiderítsd ennek az okait. Ebben a cikkben segítünk elindulni az okok megtalálásának útján, és hatékony ötleteket is javaslunk a problémád megoldására. 

Fontos hangsúlyoznunk, hogy rengeteg betegségnek is lehet tünete a krónikus fáradtság, amely esetekben ezek a módszerek nem lesznek hatékonyak. De ha nincs különösebb betegséged, mégis állandóan enerváltnak érzed magad, olvass tovább!

Vedd észre, ha pihenned kell!

Ez a legfontosabb tanács, amit érdemes megfogadnod. Néha muszáj pihenni. Akkor is, ha te egy folyton pörgős, maximalista ember vagy, netán szenvedélyesen sportolsz. A rengeteg teher, amelynek a cipelésével küzdesz, egy idő után megbosszulja magát, és a tested jelez. 

Eleinte csak fáradtabb leszel a szokásosnál, aztán később a kedved is alábbhagy, ha pedig tartósan túlterheled magad akár pszichésen, akár fizikailag, komolyabb szomatikus betegségek, és a depresszió is rád köszönthet.  Vedd észre, ha már közelítesz a teljesítőképességed határához, és pihenj!

Mitől lehetsz fáradt? 

 Ha orvosilag teljes mértékben kizárható, hogy betegség áll az állandó fáradtság hátterében, kezdd el megkeresni a saját fáradtságod okait.  Ezek közül valószínűleg minimum egy, igaz lesz rád.

  1. Alváshiány

Alváshiány alatt értjük nem csak azt, ha valaki túl keveset alszik, hanem azt is, ha rossz alvási szokásokkal rendelkezik, vagy nem tud olyankor aludni, amikor a saját bioritmusa azt diktálná. Vannak „pacsirták”, akik korán kelnek, és korán is fekszenek este, és a „bagoly-típusúak” akik inkább a késői órákban aktívabbak, reggel viszont szeretnek sokáig aludni. Ha van rá mód, az életritmusodat mindenképp érdemes a saját belső órádhoz igazítani, és olyan munkát végezned, amely ezzel összeegyeztethető. 

  1. Hormonváltozás

Hölgyeknél az ösztrogén szintjének csökkenése a szervezetben is okozhat fáradtságot. Figyeld a menstruációs ciklusod, és ha a fáradtság jellemzően egybeesik az ovuláció utáni időszakkal, akkor nagy eséllyel az ösztrogén hormon szintjének csökkenése áll a háttérben. 

  1. Kevés mozgás

Ellentmondásosnak tűnhet, hogy ha fáradt vagy, menj sportolni, de bizonyított tény, hogy a rengeteg ülőmunka, és a mozgásszegény életmód igenis okozhat fáradtságot. A rengeteg szellemi munka, a folyamatos lelki stressz is okozhat ilyen tünetet. Ilyenkor a legrosszabb, amit tehetsz, hogy még többet pihensz. Munka után ne a kanapéra dőlj le, hanem vedd fel a futócipőd, ússz egyet, vagy menj el egy edzőterembe! Ha nagyon rég sportoltál, az első időszakban a rendszeres kiadós séták is megteszik. 

  1. Kánikula

A tartósan melegben az egészséges emberek is fáradtabbnak érezhetik magukat. A szervezetünk igyekszik védekezni a maga módján, így a szív és érrendszer nagyobb terhelésnek van kitéve. Pótold az izzadással elveszített folyadékot, és igyekezz árnyékos helyen átvészelni a hőséget! A klimatizált térből kilépni a forróságba is nagy nyomást gyakorol a szívre. Érdemes a klímát nem túl sokkal a külső hőmérséklet alá beállítani, hogy kisebb terhelés érjen, mikor kilépsz a melegbe. 

Pihenni kell!

A pihenés kell ahhoz, hogy a szervezet regenerálódni tudjon, és továbbra is egészségben élhess. Válassz aktív, vagy passzív pihenési formákat, a lényeg az, hogy kizökkenj a hétköznapi mókuskerékből általa. 

Thai masszázs - Aktív és passzív pihenéshez is!

A Thailine szalonokban igazi relax-élményben lehet részed, a masszázs végére pedig a tested és a lelked is újjászületik. Választhatsz olajos, négykezes, láb, hát, fej, és nyak masszázst, de ha mással is megosztanád az élményt páros masszázst is kérhettek. 

A tradicionális thai masszázs pedig már-már az aktív pihenés kategóriába is sorolható, hiszen úgy átmozgatja a tested, hogy az felér egy kiadós testedzéssel is. 

A fáradtság kezelhető, de többnyire csak életmódbeli vagy napirendi változtatással. Ha megteszed a szükséges lépéseket, idővel megtapasztalod a pozitív hatásokat. De ne légy türelmetlen! Ez sem megy egyik napról a másikra. 



Copyright 2024 Thailine @ Minden jog fenntartva.

Thailine Budaörs

+36 30 100 90 21

thailinebudaors@gmail.com

Thailine Gyömrői út

+36 30 257 5150

thailineszalon@gmail.com